Followers

Tuesday, 23 August 2011

sebarkan pada umat islam!

awas.entri ini hambar dan penuh gambar

"arghh!
 uwarghh!
 hiyarrghhh~~"


gua menggeliat.lepas subuh ni sejuk dia lain macam sikit.
ah.genital lelaki.
lelaki saja mengerti.

lama tak menaip.entahlah.sejak kebelakang-kan ni.
gua rasa macam malas sikit gentel papan kunci.
gua tulis.gua padam.
gua tulis.gua padam.kadang-kadang dia auto.
gua belum tulis lagi dia dah backspace sendiri.

"dah lah tak.tak payah mencarut.
 lu tak kelakar dok.
 cerita je apa lu nak cerita"


amboih boboi.
marah lew tew gua berlakon felem dengan nora danish tew.
okeh.gua cerita boi.gua cerita.
lu tak baca gua tombok jubo lu boi.

baik.sebagai seorang yang haruk dengan internet.
berkepit dengan fesbuk.cemolot dengan belog.
gua pasti lu biasa dengan gambar bawah ni.

isu starbucks


 klik bendera palestin


 

arlene tan dan makcik babi 


isu bulan keliling Kaabah 


"Eh.betul lah tak berita tu.
 apa yang salah.
 semua orang sebar benda yang sama"


okeh dok.
lu tengok ni.

starbucks haram?isu dah berkepuk.

arlene tan? shes not the one.

okeh.this is another fake news.

pasal klik bendera palestin tu.
seriyesli.
gua tak jumpa mana-mana koneksyen antara google earth dengan free-opinion.com.
free-opinion.com hanyalah sebuah laman web yang membuat undian dan pendapat secara terbuka.
pada gua.
apa kejadah google nak letak sempadan guna vote.
ini bukan dafi nak undi-undi.

seriyes.
gua dah lama observe benda ni.
tapi sekarang baru ada masa untuk maki.

"halalalalah abang boboww~
 tamaw maki-maki okeh.ramadan ni..
 tapi abang wase wase la an.
 napew ek benda ni selalu jadi.
 apew pendapatan abang?"


okeh gegurl.
gua bagi pendapat gua.

15 sebab kenapa berita palsu mudah tersebar.


1. budaya copy-paste.


Cntrl + A
Cntrl + C
Cntrl + V

senang kan. lu tak perlu susah payah taip semula kan.
but just imagine if this bloody-shit-easy-copy-paste function never exist.
lu ingat orang rajin sangat ke nak salin satu-satu huruf.
terkial-kial eja.dok.kita bukan noveller.

so sebab itu berita mudah tersebar.
benda semua dah jadi digital.
salin semula itu mudah.
kita bukan duduk dalam zaman agung sistem suratkhabar.



2. ayat-ayat berbaur fakta.


ingat.berbaur fakta tidak membawa makna fakta.
the best fact comes with a reference.
gua tak tahu apa motif pencipta berita ni.
tapi secara psikologi nya.
dia hebat.dan kita bengap.bengap.dan bengap.

"apa yang baur fakta nye tak?
 bau kentut ada lah ni.
 aroma jering lagi."


okeh macam ni sayang.
kebanyakan berita palsu ni.
introduction dia mesti cantik.molek ohoi cek mek molek nya adoi.
mesti mula dengan nama si forlan si forlan.
jabatan si forlan si forlan.
tarikh sekian-sekian.

"STARBUCKS HARAM, ISO 9002 JABATAN IMIGRESEN
 HALIMAH BINTI HAMZAH
  PETUGAS PROGRAM MS ISO9002
 JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA
 Please note that all chocolate,vanilla......"

"From Dato' Dr Mazlan, head of Astrology Dept. On Saturday 20th Aug 0325am (Macca time),
 the moon will circle around the Kaabah and this will have an effect on the
 The sky will have blue light. This will be the time of acceptance of prayers.
 This is happening after ten million year..."

see.
ini yang meransang shahwat kita untuk turut sama sebar berita.
sebab.ada baur-baur fakta.
walham haram kita langsung tak kenal mereka siapa.

akram mazlan.orang perak muka korea.

3. ayat-ayat islamik.

this is another important point.
kita umat islam.dan kita cenderung untuk menyampaikan perihal islam.
"tabligh".remember?

"...Tolong sebar kat kekawan Islam.Hubungi JAKIM 03-8886 4000 untuk
 dapat maklumat lanjut..tolong sebarkan kepada orang muslim yang lain"



"..subhanallah. selama ini kita disogok dengan makanan haram.
 Tolong sebarkan kepada umat islam kalau anda prihatin"


see.
betapa kuat ayat-ayat yang menyentuh islam ini dapat menarik perhatian kita.
nais dok.cantik.kita sama-sama dakwah.
tapi yang bengap nya kita.
kita selalu percaya bulat-bulat tanpa usul periksa.

jujurlah.
berapa ramai yang cuba hubungi nombor JAKIM tadi?
pasti kah kita yang nombor itu wujud?
again.we just simply believe.
and keletap! keletap! keletap!

tadaaa!!

its on our facebook post.
shame on us.

4. mencari cinta trafik.

ini dalam konteks belog.
untuk sesetengah pembelog.
ah.sesetengah pun tak sampailah.
adalah secuit dua.
topik topik macam ni boleh jadi lauk untuk trafik mereka.

"perhatian!
 jakim mengatakan babi halal sekiranya dimasak asam pedas!
 sila baca!
 http://boxerkedut.blogspot.com/2011/08/babi-itu-kiut-dan-halal.html"


"kawan-kawan!
 simplicity haram jadah.
 berusnya dibuat dari bulu ketiak babi!
 sila baca sini!"
 http://boxerkedut.blogspot.com/2011/08/babinya-datuk K-simplysiti.html"


aduh.
bloggers who read this.please.please.
bila menyebarkan sesuatu benda.
cuba bawak-bawak ilmiah sama.
tak kemana dok trafik lu kalau lu tulis benda-benda macam tu.
okeh.mungkin hari tu pageview naik mencanak.
ciuu! ciuu! memancut-mancut orang baca.

tapi bila keluar sahih punya berita.
apa lu rasa?
seriyesli.kalau lu rasa biasa-biasa.
u might have some problem sayang.
sebab sesetengah tu boleh dikira sebagai fitnah.
and sayang-sayang abang.
perlu ke gua terang yang dosa fitnah lebih teruk dari bunuh orang.


facebook-ers also.
since millions of us using this "jew-branded-social-media"
post yang kita tulis akan lebih pantas dari post blogger.
lebih cepat dari waktu sarawak berbuka puasa.

tapi kepada yang betul-betul ikhlas sebar berita.
gua respek lu dok.
lu dengan nora danish.
gua rasa lu kiut lagi.
chewah!

okeh.
take lecture note.
itu saja setakat ini.

"Eh.kata tadi 15 sebab!
 mana lagi sebelas!"


well i guess it is another lie story.
tehee ^^,

oh.terima kasih sudi baca habis entri ni.
meh sekor-sekor gua nak compipi.

oiseh!


1 comment:

Wanz Mejuez said...

Damn... lols.... semua cerita cepat tersebar.. baru nama nya malaysia.. ahaha orang kita semua cepat meniru... cepat hebahkan berita..

mackik kepoh katakan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...